Oświadczenie-protest w sprawie zwolnienia Renaty Grochal

Dodano: 3 stycznia 2017

Członkinie Kongresu Kobiet – społecznego ruchu, który gromadzi tysiące kobiet z różnych środowisk i zawodów – wyrażają zdziwienie i oburzenie z powodu zwolnienia z  pracy, z Gazety Wyborczej, Renaty Grochal. Pani redaktor od lat zajmowała się problematyką praw kobiet, reagowała i opisywała różne przejawy ich łamania. Była wnikliwą obserwatorką życia społecznego i ruchów emancypacyjnych. Zaangażowaną, często krytyczną ale zawsze obiektywną. Zwolnienie z pracy osoby o takiej wrażliwości i kompetencjach budzi oburzenie zwłaszcza w czasach, w których pomijanie i ograniczanie praw kobiet staje się oficjalną polityką rządu. Dziwi też zachowanie pracodawcy – Gazety Wyborczej, pisma, które oparło swoje powstanie i działalność na etosie wolności i wzmacnianiu aksjologicznych fundamentów demokracji. Dziś praca takich osób jak Renata Grochal jest Polsce szczególnie potrzebna i bardzo cenna. Dlaczego nie Gazecie Wyborczej? Nie możemy tego zrozumieć ani się z tym pogodzić.

W imieniu Zarządu Stowarzyszenia Kongres Kobiet

Małgorzata Fuszara